Böter vid fortkörning

Så funkar böter vid fortkörning
 
Att man kan få böter när man kör för fort vet nog de flesta om, men om man inte har fått detta särskilt ofta tidigare, kan det vara svårt att veta exakt hur böter vid fortkörning egentligen funkar. Därför kommer här en snabb lathund till detta:

Hur mycket böter får man?
Bötesbeloppet beror på hur mycket för fort man kört. Kör man över 40 km för snabbt i timmen räknas dock förseelsen som så grov att ärendet lämnas över till åklagare. Vidare är böterna högre om man åker fast för fortkörning på vägar där fastighetsbegränsningen är antingen 30 eller 50 km i timmen.


Man kan även få både böter för fortkörning och för andra trafikbrott samtidigt. Andra böter som kan kombineras med böter vid fortkörning är t.ex:
Att åka utan bilbälte
Att köra mot rött ljus
Att man kört i fel körfält
Att man inte iakttagit stopplikt
samt att man haft en oläslig nummerplåt.

Om du vill veta de exakta beloppen för dessa böter, finns det olika tabeller att tillgå på nätet för detta. Du hittar enkelt tabellerna via sökmotorer. Se dock till att de är hyfsat uppdaterade, vissa av tabellerna som finns är nämligen inte helt nya och bötesbeloppen kan ha ändrats sedan de sammanställdes.

Det finns även information om bötesbelopp samt annan information som kan vara bra att känna till på Polisens hemsida.

När får man sina böter?
Trafikböter skrivs ut på plats, så du bör få med dig dem med en gång. Du skriver under för att bekräfta att du fått dem.

Hur betalar man trafikböter?
Betalning sker till Polisens Postgirokonto, och betalningen måste vara Polisen tillhanda inom 30 dagar från att du fått dina böter.

Behöver du pengar? Då kan vi tipsa om en bra sida som listar lån, du hittar sidan här. Låna enkelt online.