Fartkameror

Tips för att undvika fartkameror

Fartkameror är speciella kameror som används för att övervaka hur snabbt bilister kör på vägar runt om i Sverige. De installeras ofta vid långa körsträckor, ofta på motorvägar, och används förutom för själva fartkontrollen även till att identifiera samt lagföra de bilister som kör för fort.
Fartkameror kan förutom att mäta hastigheter därför även fotografera, och ingår i något som man kallar Statens Automatiska Trafiksäkerhetskontroll.


Fartkamerorna ogillas dock av många som vet att de kör för fort med jämna mellanrum. Därför har det utvecklats många sätt för att varna eller lura fartkamerorna vid behov. Här kommer ett urval av några av dem:

– Teckna en tjänst som via GPS varnar dig för fartkameror runt om i landet, om du ska köra bil i områden som du inte känner till särskilt väl. Det finns flera olika tjänster man kan använda, men tänk på att de inte funkar 100 %:igt, då nya fartkameror läggs till på olika ställen med jämna mellanrum.

– Eftersom fartkameran måste fotografera dig så att ditt ansikte syns på bilden, kan man även fälla ned solskyddet, så att ens ansikte inte syns på bilden. En del som vet vart det finns fartkameror döljer även sitt ansikte med sin hand när de kör förbi kamerorna.

– Så kallade radarvarnare kan köpas och ställas i bilen. Dessa känner nämligen av när fartkamerorna närmar sig, och kan därför varna dig för dem. Tänk dock på att gömma varnaren väl, eftersom det är olagligt att använda sig av dem.