Radarvarnare

Information om att skaffa radarvarnare som varnar för polisens hastighetskontroller

Många undrar över radarvarnare och om det egentligen är lagligt att inneha dem. I denna artikel kommer därför flera olika saker kring denna typ av varnare att klargöras.

Vad är radarvarnare?
Radarvarnare är hjälpmedel som varnar dig som bilist för de polisradaranordningar som används vid hastighetskontroller som utförs av Polisen. Genom att varna dig för hastighetskontroller innan du är framme vid dem, kan de hjälpa dig att undvika böter för fortkörning, och detta är också anledningen till att så många skaffar dem.


Hur de ser ut varierar dock, eftersom de finns många olika modeller av dem. Vissa är mer diskreta än andra, och de kan även ha olika funktioner, beroende på vilken varnare du väljer.

Varnar radarvarnare för alla hastighetskontroller?
I regel gör de det, men i städer kan det finnas en hel del som stör signalerna och orsakar varningar i onödan. Som tur är finns det dock på de flesta moderna radarvarnare inställningar för stadsläge, som gör att varnarna blir mindre känsliga, och därmed inte larmar i onödan i städer.

Är det lagligt att ha en radarvarnare?
Nej, det är inte lagligt att ha eller använda en radarvarnare i sin bil. Man får inte heller tillverka eller överlåta dem. Detta gäller alla varnare, oavsett format och om de t.ex. är inbyggda i andra apparater. Om man åker fast för att man har en radarvarnare i bilen kan man få böter eller t.o.m fängelse (i max. 6 månader) för detta.

Å andra sidan ska man inte glömma att även fortkörning skapar en hel del problem om man åker fast för detta, så på så vis kanske det jämnar ut dig?

Väldigt många skaffar radarvarnare trots att de inte är lagliga, men om du väljer att göra detta bör du åtminstone vara medveten om att det är olagligt.